Den ledende norske science fiction-forfatteren Ingar Knudtsen har gjort det stadig flere forfattere gjør (og som også undertegnede med familie planlegger å gjøre): han har tatt tilbake rettighetene for en tidligere forlagsutgitt bok* og publisert den på nettet selv. Boka er Tyrannosaurus Rex, en liten klassiker i nyere norsk barne- og ungdomslitteratur. For de som ikke har lest den følger utdrag av baksideteksten:

Kjempeøglene hadde dominert i årmillioner. De store rovdinosaurene var planetens herskere, uovervinnelige og grusomme. Men mot naturkreftene dugde ikke de våpen de så rikelig var utstyrt med: Rå makt, klør og fryktelige tannrekker.” Disse herskerne døde likevel ikke uten å få en siste sjanse. Tyrannosaurus Rex er den fantastiske historien om en intelligent kjempeøgle som gjør opprør mot utviklingens lov, og som sammen med maken kjemper en fortvilet kamp for å overleve.

Boka kan lastes ned i en riktig vakker PDF-utgave, eller du kan kjøpe en papirversjon som er utgitt av Proponia forlag. Nøyaktig hvordan man kjøper denne boka på papir skjønner jeg ikke helt – det fins ingen direktepeker på Knudtsens side, og den er ikke tilgjengelig på f.eks. Haugenbok. Men det regner jeg med ordner seg snart. Uansett er dette et strålende tiltak og et eksempel til etterfølgelse. Kudos til Ingar!
*I punkt 5.2.3 i normalkontrakten for skjønnlitteratur, som er gjeldende norm i Norge, står det følgende:

Er boken utsolgt og det er gått 5 år etter utløpet av det år siste opplag ble utgitt, kan forfatteren kreve at forlaget utgir nytt opplag. Er ikke nytt opplag utgitt innen 6 måneder etter at forlaget har mottatt skriftlig krav om dette, kan forfatteren heve avtalen.

Svært mange bøker som utgitt av nålevende forfattere, er ikke lenger i salg og kunne i praksis “frigis” i henhold til denne klausulen. Tidligere var den imidlertid av begrenset verdi for de fleste forfattere, da det å ta publiseringsrettighetene tilbake enten innebar å forsøke å få boka utgitt på et annet forlag, eller betale (mye) for å få den utgitt selv. Nå er selve publiseringsdelen langt enklere, selvsagt.
Men man skal ikke undervurdere arbeidet som ligger bak en så pen PDF-utgave som “Tyrannosaurus Rex”. Mens f.eks. Cory Doctorow kan nettpublisere med utgangspunkt i en digital original, må eldre bøker som regel scannes, OCRes og deretter korrekturleses. Helst bør boka også redesignes slik at den egner seg for skjermlesing og nytrykking, fortrinnsvis av en profesjonell designer. Dette er ikke gratis, og forfatteren selv må betale alt. Dobbelt kudos til Ingar. 🙂