I dagens VG er jeg intervjuet om verktøykassa som astronaut Heidemarie Stefanyshyn-Piper mistet fra den internasjonale romstasjonen ISS forleden. Siden verktøykassa følger noenlunde samme bane som ISS, som sjelden er godt synlig fra Norge, vil også kassa være vanskelig å se i utgangspunktet. For sikkerhets skyld viser det eminente satellittverktøyet Heavens Above at kassa seiler forbi i løpet av noen minutter ved 15.30-tida i ettermiddag, i sør-sørøstlig retning, 10 grader over horisonten. Maks uflaks, da himmelen vil være så lys til at det neppe er mer enn en mikroskopisk sjanse for å se den.

http://northessexastro.files.wordpress.com/2008/11/lost_bag_iss-580x396.jpg
Verktøykassa driver bort fra ISS (Kilde: NASA)

Lenger nord vil himmelen være mørkere, men høyden over horisonten enda lavere, med den følge at det svake objektet “drukner” i uklar atmosfære. Så ikke regn med å se den, altså. Fortvil ikke, imidlertid: mulighetene er langt bedre i romjula. Den 26. desember vil verktøykassa fremdeles stå lavt over horisonten, men på et så tidlig tidspunkt (06.12) og med såpass til lysstyrke at du skal kunne se den med en vanlig 7×50 eller 8×40-kikkert. Men vi snakker fremdeles om et raskt bevegelig mål: prøver du å finne den 06.20 er du for sent ute.
I så fall får du kose deg med denne videoen av verktøykassa som suser over stjernehimmelen. Den er tatt av den kanadiske amatøren Kevin Fetter fra Brockville i Ontario, den 22. november. 🙂