Fra bomullsplukking til presidentplukking

Strange Maps er et oppkomme av fascinerende kunnskap. Idag: nedenstående kart som viser hvordan fylker i sørstatene stemte i årets presidentvalg (blått er som vanlig – og forvirrende for europeere – fylker som gikk for Obama). Under det sees en oversikt over bomullsproduksjonen i 1860, og nederst et kombinasjonskart.

2008-11-11-southvoting21

strangemapsoverlay1

Årsaken til sammenfallet er forsåvidt åpenbar, men ikke mindre interessant av den grunn. Det handler om amerikanere med afrikansk bakgrunn, som ble hentet som slaver til sørstatene for bl.a. å plukke bomull, og hvis etterkommere i stor grad bor i de samme delene av USA. Denne velgergruppen stemmer i overveldende grad demokratisk, og et kart fra valget i 2004 eller 2000 ville vist noenlunde samme tendens. Kommentarene er som vanlig fascinerende og opplysende lesing.

“The more things change – the more they stay the same.”

10 thoughts on “Fra bomullsplukking til presidentplukking

 1. super-statsviteren Stein Rokkan kom på samme idé for norske valgdata på 70-tallet. Han la et kart over stemmegivinnga til valget i 1882 ved siden av et kart over EF-avstemminga i 1972. Ikke mulig å se forskjell….
  Konklusjonen hans var (noe sånt som) at avislesning og nyheter var uinteressant som kilde til forståelse av politikk, men grundige historiestudier av hendelser for flere tiår eller hundreår tilbalke ga langt bedre forståelse av nåtidens politiske skillelinjer.

 2. Fantastisk. Det er helt sant at den sosiokulturelle historien til et landområde kan si mye hvorfor ting er som de er i dag.

  Bomullsprikkene og Obama-velgere var så logisk at selv datteren min så sammenhengen. Takk til Eirik og Harald. :-)

 3. Dæven. Det var en interessant sammenstilling av kart.

  De stemte jo Republikansk i mange år. Det var jo Lincolns republikanere som bidro til at slaveriet ble opphevet.

 4. Harald: Niall Ferguson har argumentert sterkt for at folk som ønsker å si og mene noe om framtida, bør lese langt mer historie, og mindre teknologi. Jeg er tilbøyelig til å være enig…

  Anita: Bare hyggelig! :-)

  Iskwew: Definitivt. Et eller annet sted mistet republikanerne historien sin, og resultatet er at partiet har havnet i et demografisk uføre av dimensjoner. I det perspektivet er Obamas valgseier kanskje underordnet de langsiktige trendene den representerer….

 5. Iskwew+E:

  Amerikansk politikk har hatt et fenomen som er nærmest uforståelig på norske forhold, “alignment shifts”. Dette er at partiene bytter plass på høyre-venstre-aksen, noe som sist skjedde i forbindelse med New Deal. Så under borgerkrigen var demokratene for slaveri, og republikanerne mot.
  Bytte på høyre-venstreaksen er et uproblematisk fenomen dersom de viktigste spørsmålene er noe annet enn økonomisk redistribusjon. Det er eller har vært slaveri, moral, abort, sølvstandard, isolasjonisme, makt til Washington m.m.

 6. Jeg tror man ved å lese litt norsk histore også kan finne eksempler som ligner alignment shifts, men langs litt andre akser — og kanskje ikke på så dramatiske saker?

  Hvem er det statsbærende partiet? Hvem er embetsmanns-/byråkratpartiet? Hvem har kvinnelige/mannlige stemmer i flertall og er bærere av videreføringsnormer versus forandring? Hvordan skal en statlig bedrift styres/organiseres? I alle disse kan det vel argumenteres med at det har vært noe som ligner alignment shifts i Norge også, om enn ikke helt etter amerikansk skala og standard…

  Men nå fikk jeg plutselig lyst til å se animerte kart over tid på slike tema, noe ala Hans Roslings animerte grafer…

 7. Stig: Vi trenger så til de grader noe Rosling-aktig på norsk! Har nettopp skapt wow-effekt på en skole i Hammerfest med Gapminder, og det slår meg at mye av det SSB sitter på kunne remikses på samme måte. :-)

 8. Etter at Sergey Brin og Larry Page kjøpte opp flash-programmet som Hans Roslings stiftelse hadde utvikle bla. med støtte fra Karolinska Institutet, har Google gjort programvaren som lager Rosing-grafer fritt tilgjengelig som en vevtjeneste.

  Jeg forsøkte forgjeves å få tilgang til Gapminder-visualiseringsverktøyene for fire år siden for å lage slik informasjonsgrafikk med norske historiske statistikker. Men nei.

  Å lage sine egne grafer av Gapminder-typen, er ikke spesielt vanskeligere enn f.eks å lage formler i regneark.

  Google Motion Chart
  http://code.google.com/apis/visualization/documentation/gallery/motionchart.html

 9. Harald: Takk for den linken! Her kan det gjøres mye spennende for den som har tid… Leke med tall fra statres, NSD, SSB ellers — Eurostat…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *