Dagens ufrivillig ironiske: Matrix kjører Windows XP

Det ironiske poenget: dette er blogget fra XP-partisjonen min. Ubuntu 8.10 nekter nemlig plent å vise YouTube-videoer etter en en oppdatering for et par dager siden. Nei, jeg aner ikke hvorfor jeg opplever det samme som brukerne her. Jeg vet heller ikke hvorfor det ikke nytter å avinstallere og reinstallere Adobes Flash-plugin. Alt jeg vet er at jeg har en stadig sterkere følelse av å ha installert Ubuntu-distroen fra det velkjente lille tettstedet i Lånke i Stjørdal.

11 thoughts on “Dagens ufrivillig ironiske: Matrix kjører Windows XP

 1. Har hatt samme problem mange gonger. Ein ting som av og til virkar for meg, er å sjå dei same videoane via video.gooogle.com.

 2. Eirik, hva slags versjon av Ubuntu (8.10) har du installert? En 64-bits versjon eller en 32-bits versjon? (resultatet fra kommandolinje “uname -a” gir svaret)

  Har du installert flash-plugin fra pakkesystemet eller en separat nedlasting fra adobe? Når du sier avinstallere og reinstallere, hvordan har du gjort det?

  Kjører selv både Hardy (jobben) og Intrepid (Laptop) uten flash-problemer, men begge er 32-bits versjoner. 64-bits utgavene av flash for Linux har typisk vært mer buggete.

 3. Øystein: Takk for tipset. Nå kan jeg ikke bruke Ubuntu-partisjonen i det hele tatt, forøvrig, da rotpartisjonen er 100% full. Klarer ikke å få rydda plass på den, og dermed er det umulig å kjøre programvare ordentlig. Mrzmt.

  DenisB: uname -a gir svaret “2.6.27-7-generic #1 SMP Tue Nov 4 19:33:20 UTC 2008 i686 GNU/Linux”, hvilket ikke sier meg allverden. :-) Men du virker som om du har god peil: jeg har kjørt “sudo apt-get clean”, men har fremdeles en 100 % full rotpartisjon. Hva mer kan jeg gjøre for å frigjøre plass, så jeg kan kjøre applikasjoner?

 4. Eirik: det uname svarer der (spesifikt “i686” biten) tilsier at du kjører en 32-bits utgave, hvilket er fint i dette tilfellet :)

  100% full rotpartisjon er leit, det er jo ingen veldig korte veier til løsning på det problemet uten å vite hva som tar mye plass:

  Prøv følgende i en terminal :

  df -h
  cd /
  sudo du -hs *

  Sjekk hvilke kataloger som tar mye plass (normalt sett /var/ og kanskje /home/), outputen fra det kan si meg og deg noe mer om hvor du bør begynne å lete etter ting å fjerne. (df -h viser meg hvordan disken din er partisjonert, du -hs viser hvilke kataloger som bruker plass)

  Når du finner ut hvilke kataloger som bruker mye plass kan du gjenta :

  cd /katalogsomharmyeinnhold
  du -hs *

  Ofte er det logger som kan fjernes i /var/log, men det gjelder spesielt servermaskiner.. /var/cache kan i enkelte tilfeller også ha mye innhold.

 5. DenisB: Jeg kjørte sudo apt-get autoclean for å fjerne unødvendige filer, uten at det hjalp. Så kjørte jeg “sudo find / -size +500M” og oppdaget at systemet hadde generert tre gigantiske loggfiler i /var/log (rundt en giga hver). Jeg har forsåvidt sett en lang remse med feilmeldinger ved et par avlogginger, men at de skulle bli så store… Rett etter frøs systemet totalt for annen gang på tre dager.

  Det er nå så mye stort og smått som fungerer halvgodt eller ikke i det det hele tatt at jeg er i ferd med å avskrive installasjonen som offisielt borka. Siden vi snakker om en helt ren installasjon av 8.10, må jeg må simpelthen se på alternativer snarest. Mest nærliggende er en nedgradering til 8.04, som har mange svakheter men som i det minste er et stabilt OS.

 6. Hm, jeg må si at jeg syntes det er snodig at du opplever så mye som ikke fungerer. Jeg har prøvd Intrepid på 8 forskjellige modeller nå, og det fungerer bra for meg. Skulle gjerne sett at støtte for vpn var installert som standard slik at nye brukere ikke ble møtt med en grå configure vpn-knapp, men det er løst ved tre tastetykk og fire museklikk. Bruker kun Intrepid som arbeidsskrivebord nå, siden alpha ett-eller-annet, men ikke opplevd noe fæle problemer. La inn en ren installasjon når endelig versjon var ferdig, og deretter har det gått som en klokke. Har søkt litt og ser ikke at Intrepid har overdrevent mange bugs heller.

  Syntes det er litt trist, siden Ubuntu (og Linux generelt) trenger folk som reiser rundt og never at dette er bra i en bisetning på sine foredrag, da millionene til lobby og reklame mangler. Jeg har i løpet av et par år nå blitt glad i Ubuntu-prosjektet og har stor tro på at dette er deler av det som skal til for at brukerene en gang der i fremtiden skal få et brukbart operativsystem med tilhørende applikasjoner. Mer om det en annen gang.

  Jeg har runda noen Windows-versjoner og gitt opp det for min egen del, men de fleste brukerene “mine” bruker det fortsatt, så det er der jeg har min ekspertise. Jeg hjelper alikevel gjerne til med å løse Ubuntu-problemer, selv om jeg på det feltet ikke føler at jeg har hatt alle problemene enda :)

  Altså.. full rot-partisjon kan gi artige konsekvenser, men ut over det; hva for noe stort og smått er det som ikke fungerer? Hvilken modell datamaskin bruker du? (Sånn for å sjekke mot maskinvare). Har du noen feilmeldinger å vise frem?

  Hvis du ønsker noe støtte kan du sende en elektronisk post til meg på tor.pedersen hos hedmark.org.

  Mvh Tor Arne

 7. Tot Arne: Har Lenovo Thinkpad T61. Som du sikkert vet, er dette en serie som generelt snakker ganske pent med Ubuntu, og det finnes også et godt brukermiljø på bl.a. ThinkWiki.

  Hovedproblemene nå er totale systemfrys (gir ingen feilmeldinger), at /var/log fylles opp av gigantiske loggfiler, at nvidia-driveren gir langt dårligere kompatibilitet med eksterne skjermer enn 8.04-varianten (testet fra 1024×768 og opp til 1900×1050), at batterilevetiden er enda dårligere enn under 8.04 – det merkes også på maskinens temperatur, som er mye lavere med XP – og at Load_Cycle_Count-problemet fremdeles er der for fullt (harddisken klikker i ett sett).

  Det siste kan jeg antagelig konfigurere vekk, som jeg arbeidet meg rundt de dokumenterte skjermdriverbuggene og Evolution-buggen. Noe vil kanskje fikses med en oppgradering – etter å ha kjørt Update i ettermiddag ser YouTube ut til å fungere igjen. Men enn så lenge er dette ikke en distro jeg ville finne på å installere på mine foreldres PCer (de kjører nå 7.04 og 7.10, og er meget fornøyde med dem) – som er min personlige benchmark for hvor publikumsvennlig Linux er. Da heller 8.04, selv om jeg også opplevde den distroen som vel halvferdig da den ble sluppet (lydproiblemer, Firefox 3, Java-problemer var noen av stikkordene der).

  Jeg er – som du vil se ved å lese denne bloggen – en varm tilhenger av åpent innhold og åpen programvare, og har brukt Linux som mitt hoved-OS siden høsten 2000. Jeg har også benyttet anledningen til å evangelisere for Linux der det passer seg. Som foredragsholder kunne jeg gjøre det ved å bruke Ubuntu når jeg kjører presentasjoner. Det er virkelig synd at jeg ikke kan gjøre det lenger.

 8. Haha! Genial video, i det minste. Min erfaring med Ubuntu begrenser seg til at jeg hadde litt om det på skolen i fjor, og har brukt det litt sporadisk helt til jeg ble lei av at ting ikke virket uten alt for mye styr, så jeg kan vel dessverre ikke komme med noen konkrete tips her.. Lykke til, i hvert fall. :)

 9. Etter litt googling ser det ikke ut som Intrepid var noe snill mot T61 i det hele tatt. Både harddiskproblemer og Nvidia-problemer.

  Tror jeg hadde ville hatt vekk harddiskklikkingen først.. Det er vel antakeligvis https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/acpi-support/+bug/59695? Ser ut som det har gått sport i å forsøke å ødelegge noen harddisker ved hver ny versjon siden 2006. Du skal ikke se bort i fra at det tar litt ekstra strøm og genererer følgelig litt ekstra varme, og i tillegg kan lage flere feil.

  Ser at det finnes midlertidige veier rundt, men det er viktig at sånt noe fikses en gang for alle. Jeg maste på slutten av den uendelig lange tråden der, og det kan sikkert du også gjøre. Kanskje acpi-teamet får ut fingeren til slutt.

  Eh, jobb nå, en skytesimulator som må fikses.

 10. Tot Arne: Det triste er jo at Ubuntu pleide å fungere så strålende. Jeg har fremdeles 7.10 installert på min gamle T40, og den er bånnstabil og med en helt rå batterilevetid – fire timer, som er en halvtime mer enn med XP, og noe sånt som tre ganger lenger enn jeg får med 8.10 på T61. Men på T40en er wifikortet i ferd med å ryke, så den er dessverre ubrukelig som reisemaskin…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *