Dagens pedagogiske nyord: mattesuppe

Okei, så er Elvebakken VGS i Oslo kjent for å ligge langt framme. Og det er en sann lise å høre skolens elever, for ikke å si rektor Per Solli si så mye positivt om bruk av sosiale nettverktøy som de gjør i dagens Dagsavisen. Men mattesuppa løfter det hele til et nytt nivå:

Vi har også innført mattesuppe på torsdager. Da serverer vi suppe og en stor brødblings før alle setter seg ned for å regne matteoppgaver på PC. Forrige torsdag deltok 350 elever. Helt frivillig, sier [Solli] og smiler.

Genialt. :-)

7 thoughts on “Dagens pedagogiske nyord: mattesuppe

 1. Ja, dette er virkelig genialt. Det er veldig hyggelig lesning, fordi det tyder på at lærerne er ordentlig dedikert til jobben og synes det er gøy å oppnå forståelse og læring hos elever nesten uansett virkemiddel.

  Håper dette får ringvirkninger og at det kan omsettes i et system som lett kan implementeres i andre skoler.

 2. Filologene har jo hatt sin alfabetsuppe lenge, så litt mattesuppe med pastaintegraler er på høy tid. Men – Mon tro om ikke attraktiviteten i mattesuppa forsvinner dersom det innføres gratis skolemat til alle?

  Likevel: For å effektivt kunne regne matematikk på pc, må man jo kunne LateX, og det er nå greit nok – men er ikke VGS litt tidlig å innføre slikt? Hvis det ikke var andre typer matteoppgaver det var snakk om da – veving o.l, men da virker PC’en enda mer overflødig.

  Fra spøk til alvor: Et reelt problem som må overkommes ved innføring av PC i skola er at det så langt virker som det har fungert negativt for de svakeste elevene, selv om de mest ressurssterke og selvstendige gjør det tilsvarende bedre med PC. Der savner jeg konkrete ideer.

 3. Man får jo Toro-tomatsuppe med bokstav-makaroni, kanskje Toro kan bidra med tall også?

  Og mens man er i gang: Hvor er tallkjeksen (altså bokstavkjeksens litt uglesette fetter?!)

  :-)

  Spøk til side: At elever faktisk vil lære hvis opplegget er godt, er jo velkjent. Se bare på Oslo kommunes sommerskoletilbud.

 4. Grunnen til at pc har fungert negativt for de svakeste er at de taper på ustrukturert undervisning, og bruk av pc i skolen har i stor grad vært ustrukturert. Pc har mange steder vært synonymt med digitale kilder, tekstproduksjon og presentasjonsverktøy brukt i prosjekter og ulike temaarbeider. De svake elevene hadde tapt like mye på de samme arbeidsmåtene uten pc.

  Løsningen er ganske enkel: Lærerne må ta ansvar for elevenes læring, også når læringen foregår på pc. Elevene må lære å beherske verktøyet, og lærerne må styre bruken for de elevene som trenger det.

 5. GuroS: Jeg tror ikke jeg er spesielt uenig i den analysen du legger fram der. Problemet tror jeg er at mange fylkeskommuner tidligere har pøst ut bærbar-pcer til elevene uten at de har sikret den nødvendige kompetansen hos lærerne i forkant – den som skal til for å styre bruken.

 6. Ronny: Det er en analyse mange lærere vil støtte deg i, skal jeg dømme etter samtalene jeg har hatt de senere månedene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *