Dagens futuristiske bortforklaring

“Grosvold” på NRK mister seere så det står etter, og er nå mest populært hos de eldste, melder VG Nett. NRK leter etter en annen forklaring enn at Fredrik Skavlan var flinkere til å få et forlengst ihjelpisket gammelt øk til å framstå som levende, og presterer følgende:

Det er ikke overraskende at «Grosvold» trekker flest seere i det høyeste alderssjiktet. Det er gruppen 60 pluss som er den største befolkningsgruppen og også dem som ser mest TV, påpeker Tolonen.

Tror vi foregriper eldrebølgen en anelse her. SSBs tabell over folkemengde etter alder og fylke for 1. januar 2008 kan nemlig berette at gruppen over 60 år omfatter rundt 970 000 innbyggere, av et samlet innbyggertall i Norge på litt over 4,7 millioner. Grupper som 0-19 og 20-44 er enn så lenge mye større. Dersom “Grosvold” fremdeles skulle fylle fredagskvelden med spas og moro i 2030, vil forklaringen stemme langt bedre med virkeligheten. ;-)

5 thoughts on “Dagens futuristiske bortforklaring

 1. Njaa, hvor mange i de laveste alderssegmentet ser på tv fredagskvelden – og velger grosvold fremfor (hva vet jeg) Jan Thomas?

  ref min egen tv hukommelse koblet opp mot gullrekka er den særdeles blank fra hele ungdomstiden helt ut i de senere 20 årene. Og etter en tv dip fra 28-31 er tv igjen fraværende det meste av uken. Isåfall bør konklusjonen være at NRK bør bli flinkere på flere kanaler for å treffe alle aldersgrupper – uten at det bør komme som noen bombe ;-)

 2. Vel, jeg gir deg rett på at jeg er unøyaktig. Selvfølgelig er de aldersgruppene du nevner større. Det man i TV-markedet som regel forholder seg til er alderskohorter som følger:
  P12-19
  P20-29
  P30-39
  P40-49
  P50-59
  P60+

  Siden de kommersielle ikke er spesielt interesserte pleier man bare å si 60+. Med denne inndelingen er de den største aldersgruppen. Og de ser defintivt mest TV, nesten dobbelt så mye som tenåringene. Og dermed utgjør de den største delen av TV-seingen i Norge, ca 29% av den seingen vi har i sept så langt, mens ingen av de andre gruppene står for mer enn 16%.

  Uansett står ditt poeng fra ditt ståsted, skulle jeg vært presis måtte jeg hatt med en “etter de vanlige måtene å dele alder på når vi snakker om TV så er….gruppen 60+” osv

  Kommentaren i VG er ikke ment å gjenspeil programkvalitet, kun å snakke om hva slags seere som finnes på TV og på programmet. For NRK er en seer under 60 og en seer over 60 like mye verdt. Å ha mange av dem er ikke noe nederlag :-)

  Mvh
  Kristian

 3. Takk for tilbakemeldingen, Kristian. Nå falt denne uttalelsen i VG, som har en leserkrets som også innbefatter et og annet menneske som aldri har hørt om TV-analytikernes alderskohorter. Så du får ha meg tilgitt at jeg stusset over måten å regne på. :-)

  Når det er sagt: 60+ er da en veldig lite framtidsrettet gruppeinndeling? Jeg mener: ikke bare kommer gruppen til å ese voldsomt ut i årene framover, men i takt med økende inntekts- og utdanningsnivå vil man jo i stadig større grad se store forskjeller innen gruppen.

  Hørte nylig en amerikansk demograf (Ken Dychtwald) forelese om hvor mangfoldig eldrekulturen er i ferd med å bli, og hvordan eldre selv stadig flytter grensen for å regne som “gammel” oppover og oppover…

  Henrik: Dette er andre gang på kort tid at en kommentar fra deg har gått i WordPress-spamfilteret. Kan bare beklage, skjønner ikke hva det kommer av. :-)

 4. Erik, takk selv :)
  Enig i at 60+ ikke holder i det store og hele. Selv med en deling på 60-69år og 70+ vil man få frem endel forskjeller. I NRK prøver vi å se på disse forskjellene, men ellers er TV-bransjen generelt som jeg oppfatter det fortsatt nesten uinteressert i de over 60. Og det farger nok hele den delen av mediediskusjonen, det er lissom dårlig dersom man har eldre seere. Dagens eldre er defintivt yngre enn fortidens eldre. Idag er feks nettbefolkningen ung. Men den er eldre enn for 2-3 år siden. Og den blir enda eldre etterhvert, selvfølgelig.

 5. Kristian: Jeg glemte i farta å oppgi peker til foredraget med Dychtwald. Her er videofeeden, og her er podcasten. Obligatorisk titting eller lytting for alle som arbeider med media, undervisning, markedsføring eller – tja – omtrent hva som helst! :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *