HarperCollins slipper “Neverwhere” av Neil Gaiman som gratis ebok for å markedsføre den i en kortere periode. Og med det siste utsagnet er det hele sagt, i grunnen: får å kunne tidsbegrense en ebok på “sikkert” vis, må du velge et DRM-beskyttet filformat. Forlaget har valgt PDF, med et resultat som skildres på Gaimans egen hjemmeside:

In order to download and open the PDF you must have Adobe Reader 6, Adobe Reader 7, or Adobe Digital Editions installed. The default PDF reader for the Mac will not be able to open it. Linux is right out. No other work-around should be necessary. Those in need of further support are invited to email hcebsupport-us@overdrive.com.

Hah, der har dere den, alle iPhone- og Eee-brukere. Går man til siden hvor forlaget selger “Neverwhere”, viser det seg at boka tilbys i seks innbyrdes inkompatible DRM-formater: Adobe eBook Reader, Gemstar eBook, Microsoft Reader,  MobiPocket, Palm Reader og Sony Reader. Du får altså kjøpt bøker i det døde Gemstar-formatet, men ikke i det raskest voksende formatet, Kindle. Da må du gå til Amazon og kjøpe leseplaten i tillegg til eboka, om du ikke har den allerede. Vel å merke om du bor i USA, selvsagt.
Kulturrådet holder en konferanse om ebøker og DRM den 16. september, og jeg ser at det skal holdes et foredrag med tittelen “Kopisperrer: Fakta og fiksjon”, av webarkitekt Stian Tyriberget. Jeg kommer ikke til å delta (ble ikke invitert, som rimelig kan være ;), men jeg får håpe Tyriberget (som ser ut til å være et ubeskrevet blad i DRM-debatten) får med seg følgende faktum om bruken av kopisperrer i bokbransjen så langt: det et sant kaos av maskinvare og formater.
Og i en VHS/Betamax-aktig situasjon er det bare én fornuftig ting å gjøre for den bevisste forbruker: vente til det endelige formatet er avklart, eller (helst) at bransjen tar til vettet og dropper DRM helt og holdent.