Nyhetene 13. juni 2048

Undervisningsminister Iqbal Gundersen går inn for at spansk blir sidemål i grunnskolen. Siden tørkekatastrofen rundt Middelhavet startet for åtte år siden, har en million sør-europeere søkt tilflukt i Norge. “Vi må innse at klimaflyktningene er kommet for å bli, og at de allerede har preger språk og kultur i Norge langt mer enn det gamle sidemålet,” sier Gundersen. Han peker på en undersøkelse fra ifjor, som viste at flertallet av norske ungdommer nå foretrekker å bruke det spanske Ola! fremfor Hei når de møter hverandre.

Et nesten femti år gammelt robotprosjekt går nå inn i sluttfasen. Tidlig i århundret kom en gruppe robotforskere med en utfordring til seg selv: til fotball-VM i 2050 skulle de stille et robotlag mot det menneskelige vinnerlaget, og ikke nok med det – robotene skulle vinne. Igår fikk det endelige robotlaget vist seg fram for første gang i London, i en oppvisningskamp mot Arsenal. Det har lenge gått rykter om at de menneskelignende robotene er gode, og resultatet på 5-1 til robotlaget bekreftet dette. Spørsmålet nå er om VM-vinneren om to år tør å stille mot maskinspillerne.

Den første bemannede prøveturen med romheisen går av stabelen om to dager, fra bakkestasjonen like ved byen Nueva Loja i Ecuador. Heisekabinen med fem passasjerer ombord beregnes å bruke 40 timer på den 36 000 kilometer lange ferden opp langs heisekabelen og ut i verdensrommet. Endeholdeplassen, eller kanskje man bør si toppetasjen, er romstasjonen Terra Nova, som allerde har flere hundre faste innbyggere. Romheisen er det største byggeprosjektet i historien, og har kostet 100 billioner euro siden byggingen startet i 2040. Når fast rutetrafikk starter til neste år, antar man at en billett opp i rommet vil koste hundre euro per kilo kroppsvekt.

Verdens eldste mann, amerikaneren Mike Gonzales, feiret sin 140-årsdag igår med å ta en joggetur rundt eldreboligen han har bodd i de siste seksti årene. “Jeg har legevitenskapen å takke for mitt lange liv,” uttalte Gonzales, før han gjorde femti armhevinger foran journalistene. Allerede for førti år siden begynte Gonzales å ta anti-aldringsmedisin, og resultatet er at han fremdeles ser ut som en syttiåring. Ifølge Gonzales’ leger er det ingenting i veien for at han blir to hundre år gammel, så lenge han unngår farlige situasjoner. Måneferder og basehopping er uaktuelt for Gonzales, altså.

(Som lest på P4 13. juni 2008)

One thought on “Nyhetene 13. juni 2048

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *