Paleofuturisme

Merk deg ordet. Før du får sukk får deg, er det like viktig som “dødtidsmedier” og “springmais”. Jeg brukte det i et intervju i Klassekampen forleden, som bl.a. skriver:

Studiet av dette fenomenet [fortidens syn på framtiden] kalles gjerne paleofuturisme. “På sekstitallet hadde for eksempel alle framtidens kvinner høysåte, enten de befant seg i år 2000 eller 2439,” forteller Eirik Newth, og peker på hvordan vår egen tid tar perspektivet vårt til fange når vi forsøker å se framover.

Og hvis man googler paleofuturisme, hva får man da? ;-)

3 thoughts on “Paleofuturisme

 1. “På sekstitallet hadde for eksempel alle framtidens kvinner høysåte, enten de befant seg i år 2000 eller 2439,”

  Men dette er da sveisen som vi gamle bærumsgutta kalte “Stovner-palme”? Så da er det vel ikke viktig hvilket år kvinnene befant seg i, men deres geografiske tilhold. Kan man ut fra dette si at sekstitallets fremtidsforskere mente at fremtiden var på Stovner? Hm. Og jeg som trodde den var på Rykkinn…;-)

 2. I like! Ligger godt i munnen.

  Et for min del nyoppdaget ord (som jeg på ingen måte skal ta æren for) er retronym; et nytt ord laget for et gammelt objekt, da det gamle ordet grunnet utviklingen nå brukes til noe annet, og dermed er misledende i sin originale form.

  Retronym:
  Akustisk gitar
  1. verdenskrig
  Stumfilm
  Svart/hvittfilm
  Harddisk (“hard” kom etter oppfinnelsen av “floppy”)
  Optisk zoom
  Klassisk musikk
  Romerskkatolsk

 3. Han-som-presumptivt-bor-på-Lillehammer-men-er-han-der-når-jeg-er-der-nei-da: Høysåte og palme er to ganske ulike frisyrer, min gode mann. Det ble sagt at damer på 60-tallet kunne finne på å legge brødskalker under høysåten for å få den til å se fin ut. Prøv å gjøre det med Stovner/Grorud-palme… ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *