Flyprodusenten Airbus og Honeywell International skal satse på biobrensel for fly i stor skala, melder Business Week. Målsetningen er å kunne dekke en tredel av etterspørselen fra kommersielle fly i 2030. Som for andre satsinger på andregenerasjons biobrensel skal det skje uten at mat- og vannforsyningen påvirkes. Algebasert biobrensel peker seg ut, da det i prinsippet gjør det mulig å produsere kompliserte oljeforbindelser som kan videreforedles til bensin.
Det er langt vanskeligere å erstatte fossilt brennstoff i fly enn i biler. Elektromotorer drevet med batteri eller brenselsceller gir dårlig effekt i forhold til vekten, og vil bare kunne gi propelldrift. Det vil gi langt lavere hastighet enn dagens jetfly. Det er i prinsippet mulig å bygge jetmotorer som brenner flytende hydrogen istedenfor bensin, men tross ryktene om et hydrogendrevet spionfly er det lite som tyder på at noen har klart å bygge en slik flymotor.
Fly har i tillegg svært lang levetid, så et generasjonsskifte fra en teknologi til en helt annen vil ta svært lang tid. For en industri med knappe marginer er det beste alternativet et brensel som uten større modifikasjon kan tas i bruk i dagens motorer, og det er da også dette Airbus og Honeywell ønsker å utvikle.