“Put your money where your mouth is” er et velkjent begrep på engelsk. Long Bets lar framtidstenkere og scenariebyggere gjøre akkurat det. Ideen bak Long Bets er at folk kan komme med en spådom og vedde for og imot. Long Bets er grunnlagt av The Long Now Foundation, som arbeider for å styrke langsiktig tenkning. Stiftelsen har til hensikt å eksistere i så lang tid at den kan innfri selv de mest lansiktige veddemålene på Long Bets. Og det trengs, når man vet at enkelte av veddemålene ikke avgjøres før i 2150. Et utvalg av spådommene fra Longbets:

  • En profitabel video-på-bestillingstjeneste vil tilby 10 000 titler til 5 millioner abonnenter innen 2010
  • I 2010 vil mer enn 50 % av bøkene som selges på verdensbasis bli trykket på bestilling på salgsstedet i form av paperbacks av bibliotekskvalitet
  • Innen 2030 vil det være vanlig å frakte passasjerer i førerløse fly
  • Innen 2050 har vi mottatt signaler fra intelligente vesener utenfor vårt solsystem
  • Intet menneske vil sette sin fot på Mars og vende trygt tilbake til Jorda innen 2050
  • Ingen syntetisk datamaskin eller maskinintelligens vil ha blitt selvbevisst innen 2050
  • Minst ett menneske som var i live i 2000 vil fremdeles være i live i 2150

Spørsmålet er om dette har noen verdi, utover målsetningen om å få folk til å tenke langsiktig. Og det kan se ut som om det å gjøre forutsigelser til et økonomisk spørsmål, gir en viss effekt. Jamfør “prediction markets” eller forutsigelsesmarkeder, der det investeres i aksjer som er knyttet til at en gitt begivenhet skal finne sted. Eksempler på slike begivenheter har vært aksjegevinster, Oscarvinnere og sannsynligheten for et nytt terrorangrep i USA.
Verdien av forutsigelsesaksjene kan så brukes til å si noe om sannsynligheten for at hendelsen inntreffer. Enkelte forutsigelsesmarkeder, som Iowa Electronic Market, har ry på seg for å være mer presise enn meningsmålinger til å spå utfallet av amerikanske presidentvalg. Det brukes ofte som et eksempel på “kollektiv intelligens“, en prosess hvor gruppers samhandling skaper informasjon som ofte er av mye høyere kvalitet enn det en enkeltperson i gruppen kunne ha fått til.