Kroppen som strømkilde

Menneskekroppen er en effektiv energikilde. Selv en stillesittende person produserer rundt 100 W, mer enn nok til å drive en kraftig lyspære eller tre-fire bærbare datamaskiner. Problemet er at energien stråles ut i form av varme, som for øyeblikket lettest kan konverteres til elektrisk energi via termoelektriske elementer med en effektivitet på bare 3 %. Selv om all energi fra kroppen ble fanget opp, ville vi bare sitte igjen med 3 Watt, altså. Dette er utgangspunktet for forskningen som gjøres av USAs militære og NASA. I kamptsituasjonen eller ute i verdensrommet er det lett å se for seg situasjoner der batteriet går tomt, og påfyll fra kroppsvarme kan bli nyttig. Metodene som er vurdert i tillegg til termoelektriske elementer, er:

 • Piezoelektriske enheter som lager elektrisitet når de utsettes for trykk. Brukes allerede i joggesko som lyser når man løper.
 • Utnyttelse av bevegelsesenergi, basert på samme prinsipp som gammeldagse selvtrekkende klokker.
 • Generatorer som kobles til direkte kroppens muskler, f.eks. de store muskelgruppene i låret.
 • Elektrostriktive polymerer, stoffer som produserer strøm når de strekkes og trekker seg sammen.

Ingen av disse teknikkene har foreløpig resultert i noe mer effektivt enn å integrere fleksible solcellepaneler i klær, for eksempel. Men om man lykkes med å videreutvikle en eller flere av teknikkene, kan kroppsprodusert strøm få bred anvendelse. Innen medisin kan de bli brukt til å drive sensorer og annet utstyr som er implantert i kroppen, for eksempel nevroteknologiske implantater i hjernen.

Kilde: Flickr

Det er også lett å se for seg hvordan ungdomskulturen kan ta i bruk slike energikilder. Et eksempel: kombinasjonen av elektronisk blekk, kroppsenergi og den sterke trenden i retning av tatovering og piercing, kan resultere i tatoveringer som kan forandre utseende. Levende tatoveringer, e-tattoos eller e-tattiser, vil drives med strøm fra brukerens kropp. Teknisk sett er det intet i veien for å implantere mikrobrytere. I 2050 er tatoveringen over kanskje det synlige grensesnittet mot en kroppsvarmedreven musikkspiller under huden, som leverer lyd til hjernens hørselsenter når notene berøres.

7 thoughts on “Kroppen som strømkilde

 1. Et spørsmål; hvordan tenker man seg at tatoveringene skal kunne kontrolleres? Altså strømproduksjonen varierer jo, så da vil jo også tatoveringen variere, men hvordan kontrollerer man denne variasjonen?

  Litt rotete, men jeg får det dessverre ikke bedre.

 2. Ola: Dette er et godt spørsmål. Siden denne ideen (såvidt jeg vet) lanseres av undertegnede, er det jo opp til meg å svare. :-) Løsningen ligger sannsynligvis i nanoelektronikk: en mulighet er å implantere/dyrke en “matte” av ledende materiale (som nanoledninger) under huden, og så koble hvert enkelt billedelement i tatoveringen til matten med en modifisert tatoveringsnål.

  Via en mikroprosessor under huden styres strømmen (som altså kan komme fra et termoelektrisk element i kroppen) via nanotrådene i matten til de enkelte billedelementene. Selve styringsdelen er den minst kompliserte, da den vil minne sterkt om det som allerede gjøres med f.eks. leseplater med “elektronisk blekk” allerede idag.

 3. I Robert J. Sawyers neandertalerbøker får alle neandertalerne implantert en slags PDA i underarmen. Den får energi fra en bitteliten turbin som settes inn i pulsåren — et vannkraftverk (eller blodkraftverk, om du vil).

  Jeg tror ikke det ville fungere så bra i virkeligheten, siden blodtrykket ville bli lavere på utgangssiden av turbinen, med de uheldige helseeffekter det ville medføre. Men det er jo morsomt å tenke på.

 4. Arnt Richard: Interessant idé, men liksom deg tror jeg den er upraktisk. I tillegg til det du nevner med blodtrykket, vil jeg tro at en turbin kunne få problemer med blodets viskositet – det er bokstavelig talt tjukkere enn vann – og også fungere som et arnested for infeksjoner og blodpropper. Det siste har vært et problem med mekaniske hjerteklaffer.

 5. Nei, nei, nei. Dette må vi slutte å forske på. Jeg sier bare: The Matrix!! Dette er livsfarlig. Snart blir vi slaver av maskinene alle sammen, som bare er ute etter elektrisiteten vår!

  (når det er sagt skjønte jeg aldri hvorfor ikke datamaskinene i The Matrix ikke satsa på kyr e.l. som må være mye mer medgjørlige.)

 6. Ronny: Vil du bli enda mer skremt, bør du se på dagens posting om tankelesermaskiner. :-)

 7. Hei

  Jeg har den siste tiden interessert for anvendelse av kroppsenergi. Jeg har tenkt at det må være mulig å bruke den energien kroppen frigjør ved fysisk aktivitet til noe gunstig. men jeg har vanskeligheter med å forstå hvordan man kan fange denne energien? Er det store hjelpemidler som kan fange dette, eller kan man minimalisere ved hjelp av teknologi? Har du forresten tips til noe som jobber med dette som jeg kan komme i kontakt med. Jeg ønsker å utvikle en produkt som et resultatet av egen kroppsenergi. Jeg trenger noe å rådføre meg for å se om det er håp for det eller ikke. Setter stor pris om du har noe tips og ideer på hvor jeg ta meg videre til. Mvh Samia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *