Forelesningstips: Hvordan se litt proffere ut på 1-2-3

1. Sjekk at lydanlegget fungerer og mikrofonen er i riktig høyde før innslaget ditt begynner. Det siste kvarteret før du går på skal alt det tekniske være klart, samtidig som publikum ennå ikke har roet seg ned nok til å bry seg om hva som gjøres på scenen.

2. Ditto lyssettingen. Bruk et minutt på forhånd til å forsikre deg om at lyset er godt nok til å lese i, om det er lese høyt du skal. Så slipper du å stå foran 150 mennesker og folme med å trekke ark ut av en perm fordi “det blir mindre skygger på arket” på den måten.

3. Trekk lua opp fra øynene. Ja, du kan til og med vurdere å droppe hele luegimicken. Det finnes miljøer der lue eller for den saks skyld hettejakke er veldig out there, lissom, men et typisk voksent publikum setter pris på at du ikke ser ut som om du er på vei til å rane 7-Eleven. ;-)

(Inspirert av en diktopplesning forleden kveld.)

5 thoughts on “Forelesningstips: Hvordan se litt proffere ut på 1-2-3

 1. Pussig, jeg sitter og leser igjennom dagens blogginnlegg, og så kommer jeg over dette kun to timer før jeg skal holde foredrag om fri programvare og Friprogsenteret på Bibliotekdagene.

  Takk for fine tips! Kom gjerne med flere, eller hvis du har noen rundt selve presentasjonen.

  Når det gjelder punkt 3 gjelder det å kjenne sitt publikum, og kle seg deretter.

 2. Martin: Det kommer mer etterhvert, allerede på mandag kommer det et knalltips. Man skal definitivt kjenne sitt publikum, jamfør Ibsens “Se der fikk fanden fordi han var dum…” Men det er ikke alltid det er mulig, og i slike tilfelle er det smart å holde seg nøytral i klesveien. Så slipper man den velkjente “Dagsrevy-effekten” der seerne er mer opptatt av nyhetsoppleserens slips enn av budskapet… :-)

  Førstetipset er forøvrig gyldig på alle arenaer. For noen uker siden foreleste jeg på et av landets mest kjente konferansehotell, og oppdaget under lydsjekken at den tildelte “myggen” var død. Ti minutters hektisk løping fulgte, før en ny ble levert og testet ut rett før vi skulle begynne.

 3. Punkt nummer 4: Ta ut småpenger, nøkleknippe og annet småtteri av lommene slik at du ikke fristes til å grave rundt etter og skrangle med det mens du snakker.

 4. Og, når myggen er plassert og testet – skru den av før du går på toalettet (uansett om det bare er for å roe nervene eller noe annet, publikum hører bare lydene og ikke hvem som lager dem).

  For dem som ikke bruker notater på papir, men prosjektor, bør sørge for at en selv har en monitor hvor en klart og tydelig ser hva som vises fram bak ryggen sin uten å måtte snu seg.

 5. Det med å snu seg og se på lerretet, syndes det veldig mye mot.

  En av de forelesningene jeg husker best fra universitetsstudiene, var når professoren, med mygg og meget god lyd, skulle vri opp svampen. Det hele ble enda morsommere da han et par minutter senere plutselig nøs to ganger, to søte små nys (men akk så høylydte)…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *