Al Gores nye forelesning

Som profesjonell foreleser vet jeg litt om behovet for å bytte program i ny og ne: jeg pleier gjerne å skifte ut halvparten av mine standardforelesninger hvert år. Etter å ha holdt “An Inconvenient Truth”-slideshowet mer enn 2000 ganger, skjønner jeg at Gore trengte en oppdatering, og det er både interessant og lærerikt å se hvordan barnesykdommer preger det nye foredraget.

Presentation Zen peker på to elementære feil: Gore tar et forbehold om at slideshowet er laget for å passe innen trange tidsrammer, og snur ryggen til publikum flere ganger under forelesningen. Nei, du skal aldri fortelle ditt publikum at du føler deg uforberedt. Gjør du det, har du skaffet deg en sal full av tilhørere som venter på å se eksempler på hvor uforberedt du er. Hvis du i tillegg blir stående med ryggen mot tilhørerne underveis, styrker det inntrykket av en foreleser som ikke føler seg trygg på sine slides.

I dette tilfellet syns jeg budskapet underbygger det litt usikre inntrykket. Hensikten er å fortelle oss at klimaendringene kan være mer alvorlige enn vi tror, men at det likevel nytter å handle. Det kommer forsåvidt fram underveis, men på en langt mindre strukturert måte enn jeg hadde forventet av en ledende demokrat midt i en valgkamp. Jeg regner med at versjon 0.2 av foredraget er langt mer fokusert, og ser fram til det. ;-)

4 thoughts on “Al Gores nye forelesning

 1. Ja, Eirik, du oppsummerer godt mitt inntrykk av “jomfru” foredraget til Al.

  Han fikk noen artige spørsmål på slutten som det var helt tydelig at han ikke var hverken forberedt på eller komfortabel med. :-)

  Al Gore er en dyktig kommunikator. Men uttrykket “øvelse gjør mester” gjelder for ham som for alle oss andre. ;-)

  Jeg syntes det var litt kult jeg, å ha sett første utgaven av Al’s nye. Ellers er det tett med høy-kvalitetsforedrag på TED. Koser meg ofte der.

 2. Er her bare for å takke for et feiende flott, inspirerende og lærerikt foredrag på Den Norske Dataforening Landsmøte på Holmenkollen Park Hotel med tittelen:
  ‘Når Digg bestemmer dagsorden og Wikipedia blir referansen’.

  Du er er engasjerende og velformulerende i din fremstilling – takk!

 3. Renny: Tusen takk for hyggelig tilbakemelding. Alltid morsomt og inspirere å forelese for et kunnskapsrikt publikum!

 4. Hm, egentlig burde vel den foredragsfaglige meldinga her være: det er ikke alltid en god idé å publisere videopptak av foredrag som ikke er ferdig justert og innøvd.

  Med hensyn til den greia med “ryggen til publikum” håper jeg at grunnen var tekniske problemer med hans egen monitor. En annen ting er at med en annen kameraplassering så ville det ikke virket så ille.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *