Dagens mest clueløse…

…er utvilsomt (og svært lite overraskende) Den norske Forfatterforening, som har vært ute og sammenlignet sin kamp for høyere pocketbokhonorarer med rettferdig handel, og får så hatten passer av hjelpeorganisasjonene. Det er forståelig, når forfatterforeningen argumenterer som sitt medlem Vigdis Hjort:

Vi har noe som heter fair trade hvor folk er villig til å betale litt mer for kaffen for at bøndene i u-landene skal være sikret gode nok inntekter. Det er på en måte noe av det samme vi har lyst til å si til leserne våre; at hvis vi skal overleve som forfattere må dere stille dere på vår side i kampene mot de rike forleggerne.

Jeg er vanligvis ikke en til å bruke skattelistene, men altså: et kjapt viser at Hjorth ifjor tjente 334 000, og hadde en formue på nesten 500 000. Hjorth er bosatt på Nesøya i Asker, et av Norges mest velstående områder. Fairtrade-systemet handler om å sørge for en marginalt bedre inntekt til den milliarden verdensborgere som lever på en dollar eller mindre per dag. Folk som med andre ord har en knapp tohundredel av Hjorths inntekt, som ikke har noen formue å snakke om, og som ikke i sine villeste fantasier kan forestille seg de mange støtteordningene norske forfattere nyter godt av.

Så ja, man kan godt kalle det utilbørlig snylteri på et etablert begrep. Men først og fremst er bruken av ordet “overlevelse” i denne konteksten et eksempel på hvor totalt navlebeskuende og frikoblet fra den ytre virkeligheten norske forfattere kan være. For ikke å si uvitende om fenomenet begrepsuthuling. Hjorths svar på kritikken (i NRK-intervjuet over) er forøvrig en retorisk perle, til påminnelse om hvorfor skjønnlitterære forfattere ikke spiller noen rolle i den generelle samfunnsdebatten, slik de gjorde før.

12 thoughts on “Dagens mest clueløse…

 1. Vi kan det, Magnus. Men jeg tviler, liksom jeg tviler på at hun vil møte vesentlig motbør for synspunktet fra kolleger. Det er en usedvanlig servil gjeng i slike spørsmål.

 2. Jeg er helt enig, dette er bare latterlig! Det eneste positive med dette må jo være at vi kan håpe på at utfallet av dette i større grad blir at flere får høre om Fairtrade enn at begrepet blir uthult.

 3. Det ble såpass absurd å sjekke opp bloggen til forfatter fairtrade-Hjort at jeg tror jeg skal la være å lenke til den.

  (Og, når skal hun forstå at kampen mot de rike forleggerne vinner hun bare gjennom Creative Commons? ;-)

 4. Gosjameien, jeg visste ikke at hun hadde prøvd seg i Forfatterbloggen. Men skal man dømme etter det ene innlegget, er det kanskje like greit at hun stanset (Re: Ragde og Lindell)? ;-)

 5. Mange av de som ‘skriver’ romaner her i landet burde aldri fått lov til å nærme seg ei skrivemaskin eller tekstbehandler…

  Og om de skulle bli lønnet etter verdien av arbeidet, så kom de nok inn under ‘fairtrade’ systemet…

  Pokkern heller, eg skriver bedre enn mange av dem…

 6. Ekstra vrang blir jo hele denne saken i og med at pocketbøker er en gave til alle som ikke har så mye penger.
  De burde heller sette ned prisen på dem, slik at enda flere fikk råd til å kjøpe bøker.

 7. Kristin: Du er inne på noe der. Mesteparten av økningen i boksalget de siste tre årene er kommet på pocketmarkedet. Det forteller oss at lesere flest legger stor vekt på prisen, og at det fins et potensiale for å øke boksalget ytterligere om man satser fornuftig. Når det er sagt, så syns jeg det er helt fair at forfatterne ber om en større prosentandel av pocketboksalget. Mitt problem var med argumentasjonen…

 8. Jeg er enig i din tolkning om at økningen i pocketboksalget tyder på at folk flest er opptatt av prisen. Jeg slenger på en digital teori i tillegg. Bøker er i ferd med å miste sin verdi som statussymboler. Før brukte folk bokhyller for å vise frem en intellektuell side overfor venner og bekjente. I den digitale tidsalder fungerer dette dårligere. Folk har lydbøker, leser tunge artikler på nettet, noen (få) har e-boklesere, og på Pirate Bay ligger det 30 undersider med e-bøker. Bøkene følger cd-ene og dvd-ene. Folk lager mp3 av cd-ene og hiver dem i skuffen sammen med dvd-samlingen. Det nytter ikke lenger å ha en skrytevegg med 1000 dvd-er, når naboen har 2000 filmer liggende på noen eksterne disker. Hvis bøkene uansett ikke skal stå som støvete, plasslukende, allergikerfiendtlige trofeer, klarer man seg like godt med pocketbøker – som jo også er mer praktisk å ha med seg på reisen.

 9. Det er skammelig å bruke “fair trade” begrepet i denne sammenhengen. Mange norske borgere ANER IKKE hvor priviligerte vi er her i vår del av verden.

  Det går ikke en dag uten at jeg tenker over hvor heldig jeg er.

  Vigdis Hjort med flere må bruke andre forhandlings teknikker enn dette. Det kan da ikke være så vanskelig?

 10. > Det går ikke en dag uten at jeg tenker over hvor heldig jeg er.

  Takk det samme! Okei, så har ikke alle hatt sjansen til besøke land der Fairtrade kan utgjøre en forskjell. Men det fins da fordundre meg informasjonskilder, selv for romanforfattere som gjerne bedyrer hvor lite glade de er i å se på TV.

 11. trist å lese. har damen mistet virkelighetsgrepet totalt? hun er heldig som klarer å leve av å skrive, med en høyere inntekt enn veldig mange her i landet (inkludert meg).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *