Scrabolous og feila fra igår

Spennende sak i New York Times idag om online-varianten av Scrabble, særlig kjent for Facebook-brukere som Scrabolous. Dette spillet ble skapt av to brødre fra Calcutta, har nå tre millioner registrerte brukere og er i ferd med å bli nok et skoleeksempel på hvordan gammel industri skal håndtere utfordringen fra nettet. Det juridiske problemet er at Rajat og Jayant Agarwalla aldri spurte rettighetshaverne til Scrabble, som er Hasbro og Mattel, om lov til å kopiere det opprinnelige spillet. Det økonomiske problemet for Hasbro/Mattel er at det er vanskelig å selge klassiske brettspill til målgruppa 15-35, mens det er lett å se for seg markedsføringsverdien av Scrabuolous.

I bunn og grunn har firmaene bare to alternativer: pusse et kobbel med advokater på Rajat og Jayant, og satse på at de tre millioner brukerne ikke irriteres så mye av denne fremgangsmåten at de dropper Scrabble i ulike varianter. Eller de kan spille på lag med gutta fra Calcutta, f.eks. ved å kjøpe opp Scrabulous og utvikle modellen videre. For øyeblikket ser det siste ut til å være uaktuelt fordi det vil sette en dårlig presedens. Nok en robotaktig krig mot kundene under oppseiling, med andre ord.

5 thoughts on “Scrabolous og feila fra igår

 1. Et samarbeid ville vært gunstig for Hasbro og Mattel, men ikke for advokatene. (Akkurat som platebransjen, ikke advokatene, ville kunne tjent enormt på å samarbeide med Napster i sin tid.)

  Altså blir det intet samarbeid hverken her eller der?

  PS: Ingen vits i å henvise til i New York Times. Der blir jeg alltid bedt om å logge meg inn. Nei, takk!

 2. Argh! NYT er virkelig irriterende. I prinsippet har de åpna arkivet sitt, i praksis er ofte alt som før. Å gå via RSS funker nesten alltid, mens hvis man klikker seg inn fra forsiden med samme nettleser og i samme sesjon, kan man fort få påloggingsvarsel. At du alltid blir bedt om å logge deg på virker litt rart, dog…

 3. Tok en nærmere titt og fant dette: Our registration system requires that you accept the cookies from NYTimes.com to enter our Web site.

  Hvis ikke de vil la meg få lov til å lese websidene uten at de skriver på min harddisk, så kan det være det samme ;-)

 4. Jeg regnet med at infokjeks var en del av løsningen, men selv ikke den er patent. Jeg møtes stadig av krav om pålogging, jeg.

 5. “gutta fra Calcutta” :D

  Går det an å håpe på en liten post om “kara fra Sahara” i morgen, eller eventuelt en liten kommentar om den kjente Barks-papegøya “Tore fra Singapore”?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *