Warwalking…

…er ifølge Wikipedia det fotbaserte motstykket til “wardriving”, som altså handler om å kjøre rundt og finne åpne wifi-nettverk. Idag fikk jeg en ufrivillig spasertur gjennom Grünerløkka (punktert sykkelslange), og benyttet sjansen til å se hvor mange nettverk iPaqen kunne fange opp underveis. Fra jeg gikk hjemmefra spratt det opp to-tre nye nettverk for hver femte meter, med navn som “Viva hate”, “Barbie”, “Handcuff”, “HimmelNett” og “MortensHemmeligeNettverk” (vi snakker om ironiens hjemstavn i Norge, tross alt), i tillegg til de uunngåelige “Linksys”, “Belkin” og allestedsnærværende “default”. Grünerløkka er simpelthen blitt en eneste stor trådløs sone. Veldig kjekt for den som er på reise med bærbar PC. Ikke fullt så kjekt for den som bruker Windows Mobile 2003, som ikke tålte alle nettverkene og kræsjet etter en liten stund. ;-)

9 thoughts on “Warwalking…

  1. Mitt het lenge Al Qaeda, fordi det så så ekslusivt ut med win-vinduet “Logging on the Al Qaeda network.”

  2. Elin: du kan da ikke bare slippe en slik kommentar og så ikke si noe mer! Kom igjen nå – hvordan minnet det deg om julaften. Gikk du rundt i vinternatta og lette etter wifi? ;-)

  3. Jeg har et trådløst nettverk hjemme. Det har jeg sikret med wpa-kryptering, og skjult nettverksnavnet slik at ingen uvedkommende kommer inn. Jeg skjønner ikke hvorfor folk ikke sikrer det trådløse nettverket sitt. Så da er det fritt frem for kriminelle å gå på det åpne nettverket for å laste ned noe ulovlig som eieren ikke vet noe om.

  4. Roy: Noe skyldes nok slapphet, det er litt dillete å sette opp passord og dermed lar folk heller være. Jeg tipper også at endel av nettverkene på Grünerløkka står i kollektiver, da kan det rett og slett handle om at det er enklere å droppe passord i et miljø med mange ulike maskiner. I vårt borettslag er nå flertallet av de synlige nettverkene kryptert, så også vårt. Riktignok ikke WPA – vi har litt for mange operativsystemer på litt for mange gamle maskiner til at det vil funke. ;-)

  5. En annen grunn til at ikke alle sperrer nettverkene sine, er at mange synes det er greit å dele ut ubenyttet båndbredde til tilfeldig forbipasserende.

    At “kriminelle” skal bruke nett hvor de ikke har noe kontroll over hvem som kan avlytte dem eller hvordan, det tviler jeg litt på – da hadde jo politiarbeidet blitt skrekkelig enkelt; sett opp usikrede routere rundt om i Norge, og rut trafikken via VPN-tunneler til en overvåkningsboks i form av en transparent proxy …

    (De som laster ned ulovlig materiale, blir vel som regel tatt på grunnlag av kredittkortopplysninger og kundelister, og eventuelt dømt for materiale oppbevart på PC – jeg kjenner ikke til at ISP-logger over webtrafikk har blitt brukt til dette).

  6. Lasse: Godt poeng. Det var ikke faren for ulovlig bruk som fikk oss til å kryptere. Vi hadde åpent nettverk ganske lenge, inntil vi merket at båndbredden ble påvirket. I borettslaget vårt bor det rett og slett så mange familier tett på hverandre at det ikke skal mye til før åpne nettverk blir overbelastet. De som brukte vårt nett litt mer enn behagelig var, behøver ikke engang å ha vært klar over det – erfaringsmessig kan XP hoppe ganske spontant til andre nettverk enn ens eget. Windows Mobile har den samme interessante vanen. En gang Windows, alltid Windows… ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *