Meningsløs øltest

Denne bloggen handler lite om øl – ekstremt lite. Men som nylig hjemkommet fra en av verdens store ølnasjoner (1350 bryggerier, 5000 pluss varianter) kan jeg ikke annet enn sukke oppgitt over Dagblad-magasinets juleøltest forleden. At nordmenn blir ekstremt konservative i mat- og drikkeveien når det stunder til solvervsblot er en velkjent sak, så hvorfor man gidder å sette opp utenlandske juleølvarianter som verdens mest knockoutvennlige stråmenn er hinsides min forstand:

Erdinger Weissbräu, Tyskland, Bayern, 41050, kr 38,90 / 50 cl Lys brunt og uklart øl med søtlig duft og jordbæraktig sødme i smaken. Lett syrlig ettersmak. Har veldig lite til felles med norsk juleøl.

Du sier ikke det, Dagblings. Ulike land har ulike øltradisjoner, og i vårt lyspilsnerglade land er det ikke langt mellom folk som rynker på nesa av uklart utenlandsk hvitøl eller tyggbart svartøl. Blant sistnevnte er min absolutte favoritt det i Norge akk så utilgjengelige Köstritzer Schwarzbier, som også (uten sammenligning, naturligvis og forøvrig) var Goethes foretrukne øl. Det gir et hint om at Köstritzer, som så mange tyske bryggerier, er eldgammelt (1543). Likevel slås det ned i støvlene av klosteret Weihenstephan, hvor man har brygget øl siden 1040.

Dagens øl- og restauranttips: Weihenstephan Weissbier og Dunkel, som kan drikkes i den bayerske restauranten som ligger rett overfor S-bahn Hackescher Markt i det østlige Berlin. Passende tilbehør: svinesteik eller ovnsstekt and med brun saus og Knödel/Klöße. Tung og feit kost med en litt annen vri enn den norske, som kommer med surkål eller rødkål som garantert ikke ble varmet opp i en pose fra Nora. Etter middag kan man svi av en brøkdel av kaloriene man har inntatt ved å slentre bort til julemarkedet som for tiden holdes i Sophienstrasse. ;-)

7 thoughts on “Meningsløs øltest

 1. Og siden du poster dette innlegget på selveste Nikolausdagen, og denne dagen er en etterlengtet dag for alle barn i Tyskland, vil jeg lage en liten gåte: Hva heter baksten som spises på Nikolausdagen?

 2. Uten å ha vesentleg peiling på juleøl rota eg meg nyleg bort i ein test av 8 typar, mellom dei nevnte Erdinger, samt 6 typar mørkt utanlandsk og norsk. Det som for min del stakk seg litt ut var det norske juleølet frå “Nøgne Ø”. Ikkje heilt typisk norsk.

 3. Ruth: Pinlig at jeg ikke fikk med meg denne merkedagen! Jeg har googlet og wikipedisert, og foreløpig funnet Weckmann (Lebkuchen og Weinacthsstollen er mer generelle julekaker, ikke sant?)…

  Mads: “Nøgne Ø” ruler virkelig OK, spør du meg! Dette firmaet har en uvurderlig innsats for å informere nordmenn om hvor rikholdig den globale øltradisjonen er. Jeg var forresten ikke ute etter å kritisere det norske (jule)ølet, bare Dagbladet for å ha gjort en fjollete sammenligning.

  Arnt: Jeg skal til Trondheim utpå nyåret, så det tar jeg som en oppfordring. :-)

 4. Treffende kommentar om Dagbladets navlegransking! Jeg er helt enig med dem som skryter av Nøgne Ø (Underlig jul er årets juleøl for meg, som i fjor). Ellers er blå Chimay passende i alle årstider, men også som juleøl!

 5. Takk for herlig innlegg. Øl er kultur!
  Utsatte meg selv for en tur på Systembolaget i dag. Nordmenn som leter etter “norsk” juleøl er patetisk å se på. De hadde tatt inn Aass’ sitt juleøl til de norske kundene.
  O gremmelse. Du verden for en kulturnasjon vi er. Vokst opp med S-laget som hadde enten Ringnes eller Frydenlund.
  Kanskje vi bør bevilge Dagbladet en uke på belgisk Kriek-øl. Tener det smeller i kirsebæra.
  Ja, jeg tok med tysk øl hjem. Gubben tok med Guiness på sin kvote. Neste gang blir det brown ale. :-)

 6. Mmm… Brown ale… Har faktisk kjøpt en Erdinger Dunkel på polet idag. Passer veldig bra til ovnsstekt Stangekylling, er jeg sikker på. :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *