Knapt er vi ferdige med saken om meteoren i Nord-Norge som ble til en atombombe (fjær, høns – jeg overlater regnestykket til deg), så melder Jærbladet om et mulig meteorittfunn i Orre på Jæren. Jeg har nettopp vært i Kanal24 og snakket med Bjørn Herigstad, som fant en to kilo tung og underlig utseende stein på gårdsplassen sin. Etter samtalen med ham er jeg enig med de andre som med større eller mindre faglig kompetanse har uttalt seg om saken: det kan dreie seg om en meteoritt.
Men det er umulig å si noe sikkert før steinen er undersøkt. Og ærlig talt: er det så vanskelig for forskerne mediene nå ringer rundt til å gjøre det eneste fornuftige, og henvise Bjørn Herigstad til dem her i landet som faktisk kan meteoritter? Ved Naturhistorisk museum på Tøyen i Oslo, som oppbevarer 12 av landets 13 kjente meteoritter, har man en forskergruppe som har spesialisert seg på emnet. Museet har også ansatt geologer som kan hjelpe til med å skille mellom metorittlignende steiner og ekte vare, og kan gi finnerlønn om meteoritten er ekte.
Etter en lang dag med mange telefoner til Herigstad, kom mitt forslag om å sende steinen til Naturhistorisk åpenbart overraskende på ham. Dette må delvis tilskrives at forskergruppen selv – som norske forskere flest – ikke har vært flink nok til å promotere sin eksistens. Men Knut Jørgen Røed Ødegaard bærer også en god del av ansvaret. Da hendelsen i Nord-Norge var i mediene, kunne han ha brukt sin prominente posisjon og godvilje i mediene til å henvise til mer kvalifiserte kolleger. Isteden valgte han å kjøre et sololøp – alle funn skulle rapporteres til ham personlig, og folk som var uenige med hans fortolkning av observasjonene ble avvist som uvitende.
Heller ikke i dagens intervju med Aftenposten klarer Ødegaard å få fram at det finnes andre som kan undersøke meteoritten: han oppfordrer Herigstad til å føre en kompassnål over steinen og rapportere tilbake til ham, Ødegaard. Han nevner finnerlønnen, men ikke hvem som har fullmakt til å dele den ut. L’astronomie, c’est moi. Men altså: skulle det dukke opp flere meteoritter, er det bare å kontakte Elen Roaldset, Johnny Skorve, Ørnulf Midtskogen eller Gunnar Raade fra Naturhistorisk museums meteorittgruppe. Epostadressen er nhm-museum krøllalfa nhm.uio.no. Det var her du leste det først. 😉