Den nyeste versjonen av Ubuntu, med kodenavn Dapper Drake, ble sluppet idag, og mange pingvinisthjerter fryder seg. Installasjons-CDer for ulike maskintyper finnes bl.a. på servere i Norge , og om noen har et ønske om å gjøre sin Macbook enda bedre finnes oppskriften her. Ubuntu er kjent for sitt gode brukermiljø, og Dapper Drake er intet unntak: det finnes allerede en wiki med svar på ofte stilte spørsmål. En viktig innvending mot Linux har vært mangelen på støtte for proprietære plugins og medieformater – dette er man langt på vei til å løse med installasjonsprogrammet EasyUbuntu eller det automatiske installasjonsskriptet Automatix.
pizzaaut.jpgSom svært tilfreds Ubuntu-bruker skal jeg selvsagt oppgradere: i prinsippet kan det gjøres ved å bytte ut en liste over servere med programvare og kjøre kommandoen apt-get dist-upgrade. I praksis fungerte dette dårlig for meg sist, og jeg vil sørge for å ha installasjons-CDen i bakhånd (ja, vi snakker faktisk fremdeles om én CD for å få et fullverdig system opp og stå). Hvis noen fremdeles skulle være i tvil om hva navnet Ubuntu betyr, får du en forklaring fra en mann som virkelig burde vite det i denne Youtube-videoen.
Bildet til høyre? En påminnelse om alt jeg går glipp av ved ikke å kjøre Windows. Bildet er tatt i NRK, hvor det står en pizzaautomat (!) som kjører en eller annen M$-variant. Det finnes drøssevis av bilder av Windows-feilmeldinger i det offentlige rom, så mitt lille bidrag er på ingen måte originalt. Oppløsningen på mobilkameraet er for dårlig til at man kan se selve feilmeldingen, men betyr det egentlig noe? Det viktige er at operativsystemet hindrer folk i få oppvarmet frossenpizza. Hvilket, ved nærmere ettertanke, egentlig er å gjøre dem en tjeneste. Men jeg lar ikke det ødelegge mitt billige poeng… 😉