Tilbake igjen etter en utmerket Bobcatsss-konferanse og svært interessante møter med studenter og akademikere fra en rekke land. Konferansen ble holdt i praktfulle omgivelser i Nasjonalbiblioteket på slottshøyden, og dermed har jeg sagt mitt. Konferansebloggemoratoriet står ved lag.

img_7500.jpg

Ens opplevelse av et sted farges ofte av forventningene, for ikke å si fordommene, man har før man reiser. Av en eller annen grunn har jeg aldri vært veldig opptatt av Øst-Europa, og derfor hadde Budapest i utgangspunktet små sjanser til å skyve Berlin, Cape Town og Stockholm ned fra favorittbypallen. Det til tross for at byen hadde mye kul arkitektur, her eksemplifisert ved inngangen til zoologisk hage.

img_7574.jpg

Budapest har mange praktbygninger, blant annet et parlament som ser ut som en kulisse fra Harry Potter-filmene. Først og fremst følte jeg meg overveldet av størrelsen, og det var sikkert også hensikten den gang bygningene ble reist. Men idag virker Budapest simpelthen overdimensjonert: en XL-by bygd for et L-keiserdømme som er blitt til et M-land.

img_7527.jpg

Det loslitte, postkommunistiske bybildet ble nok fremhevet av det grå vinterværet, men lot seg også merke på andre måter, fra det magre grønnsaksutvalget i butikker og markedsboder, til de gamle damene i museene som fulgte alle mine bevegelser med falkeblikk. I Telefonmuseet på festningshøyden (som ellers skilte seg ut med å ha ordentlige forklaringer på fremmede språk) ble jeg faktisk fotfulgt fra monter til monter!

img_7526.jpg

Heltemodige Herrer Med Bart (HHMB) var det også flust av, og sammen med de mange kraftpatriotiske henvisningene til Trianon-traktaten (den første kom etter et kvarter i landet) og de mildest talt skrale kunnskapene i engelsk og tysk tyder det på at Ungarn kommer til å trenge tid på seg til å bli en fullverdig partner i EU. I løpet av hele oppholdet så jeg forøvrig 2 (to!) brune fjes utenfor konferanserommene, og det skal bli interessant å se hvordan Ungarn håndterer den positive konsekvensen av åpnere grenser.

img_7478.jpg

Donau (Duna på lokalspråket) dominerer byen, og ser faktisk blå ut når den speiler himmelen. Men ellers er den akkurat like grå som Akerselva. 🙂

img_7600.jpg

Når frostrøyken henger lavt over vannet er det rått i lufta, men også
en trolsk stemning. Dette er tatt ved Margareta-øya, en eksos- og støyfri oase i en by med tung biltrafikk.

img_7503.jpg

Det skyldes kanskje årstiden, men de mange sykkelstiene til tross var det påfallende få tohjulinger. De eneste syklene jeg så, hadde fire hjul og reklameplakater. Og ingen katter var å se, heller. 🙂
Resten av bildene finnes på min flickr-strøm.